Da vam olajšamo nakupovanje, smo vam pripravili jasen priročnik, kjer boste našli napotke kako določiti vašo velikost in na kaj biti pozorni, ko izbirate srajce.

Osnovni kroji moških srajc

Klasičen kroj za dodatno udobje

Klasičnen kroj znan tudi kot regular fit, je poln kroj z naborki na hrbtu za dodatno udobje in dodaten material okrog predela trebuha. Te srajce so bile priljubljene v preteklosti, ko je bilo nezaslišano nositi srajco brez suknjiča ali telovnika. Dandanes je klasičen kroj priljubljen med moškimi, ki jim je všeč udobje in svoboda. Klasičen fit je primeren tudi za moške močnejše postave.

Prikaži več

Izstopajte v slim fit srajci

Slim fit srajce nimajo naborkov in so bolj telirane na hrbtu, za razliko od klasične srajce. To omgoča, da se srajca bolj prilega telesu in obenem ni pretesna. Ta kroj srajce je bolj primeren za moške, ki so športne ali vitkejše postave. Za večeren, eleganten izgled, dopolnite izgled z ozko kravato.

Prikaži več

Srajca krojena po telesu

Skinny fit ali super slim fit srajce so priljubljene med mlajšimi moškimi, ki radi nosijo tesno oprijete srajce. Skinny fit kroj je teliran predvsem okrog pasu in je primeren za tiste, ki so vitke ali zelo vitke postave.

pruvodce

Kako izmeriti vašo velikost srajce?

Večina prodajalcev določi velikost srajce glede na obseg ovratnika v centimetrih. Meri se na notranji strani od gumba do luknje za gumb. Ostale meritve vključujejo dolžino rokavov, obseg prsnega koša ali širino pasu. 

Kako izmeriti obseg vratu?

Vzemite merilni trak in izmerite obseg vašega vratu pod Adamovim jabolkom. Malo zrahljajte trak in dodajte dva prsta na notranjo stran (med vratom in merilnim trakom), da ne bo ovratnik pretesen. Številka ki jo dobite, je vaša osnovna velikost ovratnika in srajce. 

Kako izmeriti obseg prsnega koša?

Nekatere spletne trgovine določajo velikost srajce na podlagi obsega vašega prsnega koša. Enostavno lahko izmerite obseg s pomočjo merilnega traku čez najširši predel vašega prsnega koša. Med merjenjem stojte pokončno in ne vlecite vašega trebuha noter.

Kako izmeriti obseg vašega pasu?

Izmerite obseg pasu tik nad vašim popkom, kjer je vaš pas najožji. Med merjenjem se sprostite in dihajte normalno.

Kako izmeriti dolžino rokavov?

Za pomoč pri merjenju prosite nekoga, ki vam bo lahko točno izmeril dolžino rokavov. Dvignite celo roko in jo upognite pod kot za 90°. Vaš pomočnik lahko sedaj izmeri prvi del, ki sega od tilnika do rame. Nato izmerite dolžino od rame do komolca, za konec pa še od komolca do zapestja. Vse skupaj seštejte in dobili boste številko med 81 in 95cm. 

Katera dolžina srajce je prava?

Pri formalnih srajcah je pomembno, da ne lezejo iz vaših hlač ko se usedete ali pa nagnete naprej. Vašo idealno dolžino srajce lahko izmerite zelo enostavno. Sprednji in zadnji del srajce poskušajte povezati med vašim razkorakom. Če tega ne zmorete je srajca prekratka, če pa vam ostane preveč blaga, je srajca predolga. 

Kar se tiče rokavov - sprostite roko in odpnite gumbe na rokavih. Rob rokava se mora dotikati členka vašega palca. Če so meritve pravilne, se rokavi ne bodo dvignili nad vaše zapestje, kadar boste upogibali roke.

Znaki, da se srajca odlično prilega

Kadar nosite novo srajci si želite počutiti, kot da ste oblečeni v drugi sloj kože. Zato je pomembno, da izberete pravilno velikost srajce. Kako boste vedeli, da ste se odločili pravilno?

- Udobno lahko zapnete vse gumbe vaše srajce, brez ohlapnega prileganja

- Če se blago med gumbi prepogiba kadar se usedete, je srajca premajhna

- Znak da je srajca prevelika, je kadar se blago prepogiba nad pasom, rob pri ramenih pa je vidno prevelik

Na kaj morate biti pozorni ko izbirate srajco?

Prsni žep kot znak formalnosti

En izmed nekaterih podrobnosti ki so na srajci, je prsni žep. Zapomnite si le eno pravilo  - več žepov kot ima srajca, manj primerna je za formalne priložnosti. Izberite srajco brez žepov za poroko ali maturantski ples. En žep si lahko privoščite za razgovor, dva žepa pa sta primerna za večerno druženje s prijatelji.

Nastavek za gumbe glede na vrsto srajce

Nastavek za gumbe je trak iz blaga z luknjami, ki se nahaja na sredini srajce. Moške srajce imajo ta nastavek na levi strani, ženske na desni. Najdemo lahko več vrst nastavkov:

Osnovni nastavek je najbolj pogost. Opazite ga zato, ker vidite da ima dodaten sloj blaga zašit čez luknje za gumbe.

Brezšivni nastavek (znan tudi kot francoski nastavek) je zelo minimalističen, obrnjen navznoter in zlikan. Najdete ga lahko na formalnih in poslovnih srajcah.

Pokrit nastavek ima dodaten sloj blaga, ki pokrije gumbe. Uporablja se na smoking srajcah.

kosile

Pravi ovratnik lahko poudari vaš obraz

Klasičen ovratnik je en izmed najbolj vsestranskih tipov ovratnika. Primeren je ne samo za formalne priložnosti, ampak tudi za vse oblike obraza. Nosite ga lahko s kravato ali brez. 

Ovratnik z gumbi za zapenjanje ima luknje na koncu ovratnika, ki jih zapnete na gumbe prišite na srajco. Srajco s takim ovratnikom lahko nosite brez kravate, idealena pa je s športno jakno.

Srajco z repnim ovratnikom boste potrebovali samo za formalne priložnosti. Nosite jo s frakom (kodeks oblačenja “bela kravata”) ali s smokingom (kodeks oblačenja “črna kravata”) in vedno z metuljčkom.

Srajca z odprtim ovratnikom ima eleganten pridih in poudari odprte reverje, ki so idealni za srajco s širokim vozljem. Primerna je za bolj formalne priložnosti in vitke obraze ter postave.

In kateri ovratnik je primeren za vaš obraz?

Če imate okrogel obraz, izberite podolgovate in ozke ovratnike, da vam podaljšajo obraz.

Širok ovratnik (ali “odprti”) je primeren za širši obraz, saj tako ustvarijo optično ravnovesje z vašim obrazom.

Srajce z nižjim ovratnikom vam podaljšajo kratek vrat.

Za daljši vrat izberite srajco z višjim ovratnikom, ki optično skrajšajo vaš vrat.

Robovi rokavov se razlikujejo po obliki in zapenjanju

Klasičen rob je najbolj običajen rob rokavov. Večinoma imajo en ali dva gumba za zapenjanje, najdemo pa jih lahko na formalnih ali preprostih srajcah, primernih za vsakdan.

Francoski rob je dvoslojen (prepognjen) in ga najdemo na zelo formalnih srajcah, tako kot tiste, ki jih oblečemo pod smokingom. Luknje imajo na obeh slojih, zato boste za zapenjanje potrebovali manšetne gumbe.

Italijanski rob je preprost in širok z všitim gumbom in luknjo. Primeren je za poletne obleke, lahko pa jih nosite tudi z manšetnimi gumbi (v tem primeru morate odstraniti že prišit gumb).

Koktejl rob je tudi znan pod različninmi psevdonimi - James Bond, casino ali napolitanski rob. Zahvaljujoč priljubljenosti Sean Conneryja, ki je nosil takšno srajco v vseh James Bond filmih, so take srajce postale popularne. Zapenja se z dvemi okroglimi gumbi in blago pa se prepogne čez.

Prikaži več