Pomagali vam bomo obrazložiti različne izraze, ki se velikokrat pojavijo v pripomočkih za novorojenčke. Za vas smo pripravili tudi nakupovalni seznam za vašega poletnega ali zimskega novorojenčka. Z našim preprostim priročnikom boste postali pravi strokovnjak.

10 predlogov, na kaj morate biti pozorni, ko izbirate oblačila za dojenčke

1. Upoštevajte sezono

Preden začnete pisati seznam stvari, ki jih potrebujete, upoštevajte letni čas, ko pričakujete novega člana družine. Ali pričakujete poletnega ali zimskega dojenčka? Temu primerno prilagodite garderobo. Če se bo dojenček rodil sredi zime, bodo najbolj primerni pajaci in bodiji z dolgimi rokavi ter vetrovka, zimski kombinezon, debelejša kapa in rokavice. 

2. Ne pretiravajte količinsko

Ali ste vedeli, da mali dojenčki rastejo in se spreminjajo hitro, predvsem v prvih mesecih življenja? Npr. rokavi pajacka, ki so bili pred tednom še čisto v redu, so nenadoma prekratki, nogice pa kar na enkrat kukajo ven iz hlačnic. Prav zaradi tega ne kupujte veliko oblačil na začetku, predvsem pa ne v manjših velikostih. Drugače se lahko zgodi, da bo veliko oblačil ostalo neponošenih.

3. Pomislite na udobje

Dojenčki v svojih prvih mesecih življenja večinoma spijo. Če ne spijo, potem se hranijo, previjajo, umivajo in jočejo. To so vse aktivnosti, med katerimi jim mora biti udobno. Ko je dojenčku udobno, je tudi vam udobno. 

Vsekakor boste želeli prikazati vašega novega družinskega člana v najboljši luči, zato je prav, da investirate v nekajkosov trendi oblačil. Vendar najnujneši kosi so zagotovo udobna oblačila za dojenčka kot npr.: bodiji, pajaci, hlače z naramnicami, ter pižame. To so oblačila, ki jih boste v prvih mesecih najbolj uporabljali.

4. Na prvo mesto postavite naravne materiale

Dojenčkova koža je zelo občutljiva in nežna. Zato predlagamo, da se izogibate sintetičnim materialom in raje izberete hipoalergenske materiale. Tako bo njihova koža lažje dihala in se ne bo potila. Material je mehek, udoben in koži prijazen. Lahko posegate po 100% bombažu ali organskem bombažu. V proizvodnji tega materiala ne uporabljajo pesticidov, tekstil pa ni barvan s snovmi, ki bi bile zdravju škodljive. 

5. Izberite svetlejše barve

Mogoče so oblačila v intenzivnih barvah vaša šibka točka, saj izžarevajo pozitivno energijo. Ampak pri manjših otrocih morate upoštevati njihovo zdravje in občutljivo kožo. Svetlejše barve kot so (npr. bela, siva, bež), manj tekstilne barve je uporabljeno.

6. Izberite praktična oblačila za pogosta preoblačenja

Dojenčka boste večkrat previjali in preoblačili. Pomislite na to, ko izbirate oblačila. Preverite, kako se določene kose zapenja in koliko so praktični. Čepki za hitro odpiranje so idealni. Zelo praktični so tudi pajaci in hlače z naramnicami, ki imajo te čepke vse naokoli, ali pa vsaj okrog hlačnic.

Izberite majice z dovolj širokim izrezom okrog vratu, ali pa s čepki nad rameni, za enostavno preoblačenje. Izogibajte se nepotrebnim trakom ali dodatkom okrog vratu. Za zelo majhne dojenčke so lahko so tudi nevarni.

7. Pripravite nežen pralni prašek

Skrbno operite in polikajte nova oblačila, preden jih uporabite. Ne pozabite kupiti nežen pralni prašek, namenjen posebno dojenčkovi koži.

8. Izberite ohlapna oblačila

Majhni otroci potrebujejo maksimalno udobje. Ne pozabite na to, ko izbirate pravilno velikost oblačil. Za to, da bi se počutili udobno ne glejte le na mehke materiale, ki dihajo, ampak bodite pozorni tudi na to, da se oblačila ohlapno prilegajo. Bolje je kupiti hlače z naramnicami, pajace in bodije, ki so velikost večji, kot pa premajhni.

koláž miminko

In kako lahko izmerimo velikost otroških oblačil?

Velikost otroških oblačil je večinoma označena v centimetrih (sodeč po višini otroka) ali po mescih (ali kombinacija obeh). Seveda ne morete natančno vedeti koliko centimetrov bo dojenček velik, ko se bo rodil. Dandanes pa lahko vsaj predvidevamo, zahvaljujoč ultrazvoku.

Če je predvidena teža dojenčka 3kg, lahko kupite oblačila velikosti 50 - 56. Če pričakujete, da bo vaš dojenček večji ob rojstvu, je velika verjetnost, da boste lahko uporabljali že oblačila za dojenčke velikosti 62.

Kaj pa če je dojenček nedonošen?

Noben tega ne pričakuje, vendar nedonošenčki so v večini seveda manjši, zato boste potrebovali tudi posebna manjša oblačila. Za nedonošenčke je okvirna velikost do 50 (velikosti od 40 do 49).

Osnovni kosi za novorojenčke

Če pričakujete vašega prvega otroka, ali iščete darilo za novopečeno mamico, vam bodo morda nekateri izrazi neznani, zato bi vam radi nekatere obrazložili.

Bodi

V začetnih mescih je to najbolj praktičen kos garderobe za dojenčke. Lahko jih uporabljamo kot majice ali tope. Otroški bodiji so na voljo v vseh treh možnostih - brez rokavov, s kratkimi ali pa dolgimi rokavi. Med toplejšimi dnevi je najbolje, da izberete krajše rokave, drugače pa kar posezite po dolgih rokavih, saj so dojenčki bolj občutljivi na hladen zrak in prepih. Otroški bodiji se zapnejo med nogami, največkrat na več zaponk. Zaradi teh zaponk so bodiji bolj priročni, saj ne uhajajo iz hlač, dojenček pa bo zaščiten pred prehladom. Nekateri kosi imajo zaponke tudi okrog vratu ali po dolžini telesa (čez predel trebuha).

Hlače s stopalkami

Hlače s stopalkami so podobne klasičnim bombažnim hlačam, ki nimajo odprtih hlačnic na koncu, ampak se zaključijo v “nogavički”. Dojenčka tako ni potrebno posebej oblačiti v hlače in nogavice, ob enem pa ne boste potrebovali iskati nogavičk, ki tako hitro padejo iz otroških nogic. Hlače s stopalkami imajo visok in elastičen pas, da ne tiščijo. Zaradi udobnosti in praktičnosti je pri mamicah to zelo priljubljen kos oblačila. Za hitrejše previjanje je priporočeno, da si izberete hlače s stopalkami z zaponkami med nogami. Te hlačke pa se najbolje kombinira z bodiji.

Pajaci

Še en osnovni kos za male novorojenčke. Pajaci so spodaj podobni hlačam s stopalkami, imajo pa tudi zgornji del oblačila, ki se zapne s čepki, ali pa je narejen iz debelejših vrvic. Je praktičen kos, saj hlače z naramnicami zaščitijo trebuh in hrbet malega dojenčka. Hlače z naramnicami največkrat oblečemo neposredno na bodi ali čez pajace.

Zimski kombinezoni

Debeli in topli zimski kombinezoni zaščitijo dojenčka pred mrazom. Notranjost teh kombinezonov je največkrat izdelana iz mehkega bombažnega materiala. Pogosto vključujejo rokavice, ki so privezane z vrvicami. Otroški kombinezoni se navadno zapenjajo z zadrgo, za lažje oblačenje. Tako kot rokavice imajo zimski kombinezoni tudi male mehke “čevlje”, ki se jih enostavno obuje ali sname s pomočjo zaponk.

Nakupovalni seznam za poletne dojenčke:

  • Bodi z dolgimi rokavi 3 kosi
  • Bodi s kratkimi rokavi 3 kosi
  • Pižama/pajac z dolgimi rokavi za spanje 3-5kosov
  • Hlače s stopalkami 3 kosi
  • Tanka bombažna kapa 2 kosa
  • Nogavice 3-5kosov
  • Rokavice proti praskanju 1-2 kosa
  • Slinček 3 kosi

Nakupovalni seznam za zimske dojenčke:

  • Bodi z dolgimi rokavi 5 kosov
  • Pižame/pajac z dolgimi rokavi za spanje 3-5 kosov
  • Hlače s stopalkami 3 kosi
  • Jopa z zaponkami 1-2 kosa
  • Nogavice 3-5 kosov
  • Rokavice proti praskanju 1-2 kosa
  • Zimski kombinezon
  • Zimska kapa in rokavice
  • SWADDLER za voziček in otroški sedež
  • Slinček 3 kosi