Izberi superge primerne za progo, po kateri želiš teči

Cestne tekaške superge lahko nosiš na asfaltu ter na tekalni stezi

Superge so primerne za tek po ravnih in trdnejših progah kot so pločniki, ceste, trde tekaške proge in makedamske ceste. Ali raje telovadiš v fitnesu? Preizkusi jih na tekalni stezi! Imajo gladke in lepljive podplate, na katerih je vzorec komaj opazen, zaradi česar so tudi lažje, saj absorbirajo vse tresljaje. Cestne tekaške superge so udobne in zračne, zato jih ljudje radi nosijo tudi čez dan. Zaradi dizajna te superge niso primerne za tek po terenu ali dežju.

Prikaži več

Superge za tek po terenu so primerne tudi za gozdne poti

Superge za terenski tek (trail) so oblikovane za tek po bolj zahtevnih tleh. Imajo debelejši podplat, ki nevtralizira neenakomernost na spolzkih, razgibanih tleh. Nudijo boljšo stabilnost, kar preprečuje poškodbe. Zaradi debelejšega podplata in močnejšega materiala so superge za terenski tek tudi težje od ostalh tekaških superg. So tudi odpornejše in so dokaj vodoodporne (odvisno od vrste).

Naš nasvet: Želiš ostati nepremočen/-a tudi ko tečeš po dežju? Oglej si tekaške superge z vodoodporno Gore-Tex tehnologijo.

Prikaži več

Univerzalne tekaške superge za cestni in terenski tek

Ali menjavaš poti in obožuješ možnost teka po različnih podlagah? Univerzalne tekaške superge, znane tudi kot superge “od vrat do poti” so ravno pravšnje zate. Podplat ni niti grob niti gladek, zato tine bo spodrsnilo, stopala pa te ne bodo bolela. Teža je vmes med tekaškimi supergami za teren in za progo.

Bose (barefoot) tekaške superge za občutek teka brez superg

Glavni namen teh superg je zaščita tekačev pred umazanijo in poškodbami. Večina tekačev rada teče bosa predvsem zaradi višje učinkovitost teka in bolj zdrave tekaške tehnike. Vendar če želiš preizkusiti bosi tek, si moraš izbirati krajše poti, saj stopala niso več vajena takšnih podvigov.

Oblazinjenje lajša silo ob stiku s podlago

Oblazinjenje je lahko locirano na vmesnem podplatu, po celotni površini ali pa le na zadnjem delu superg. Stopnja oblazinjenja je odvisna od vrste superg. Cestne superge nudijo več oblazinjenja, vendar lahko najdeš različne stopnje oblazinjenja glede na vrsto telovadbe, tempo in hitrost teka. Najvišja stopnja oblazinjenja je na tekaških supergah, ki so primerne za začetnike in težje tekače.

Tempo superge so nekje vmes med supergami za telovadbo in za tek. Nudijo nižjo stopnjo oblaznjenja in učinkovitejši prenos energije, vednar zahtevajo boljšo kontrolo tekaške tehnike. Primernejše so za tekače, ki nadgrajujejo trening.

Superge za hitri tek so najlažje in tako tudi najhitrejše superge z najnižjo stopnjo oblazinjenja.

Kako izbrati pravilno številko tekaških superg?

Zelo je pomembno, da izbereš tekaške superge, ki so vsaj pol, do ene številke večje kot superge, ki jih nosiš v prostem času. Tvoja stopala se namreč med tekom malce povečajo. Priporočljivo je, da svoje nove tekaške superge najprej pomeriš v nogavicah, ki jih boš nosil/-a med tekom. Superge se morajo popolnoma prilegati, ne smejo biti ne pretesne ne prevelike.

Pomembno je, da slediš številkam posameznih proizvajalcev ali znamk, saj se med seboj lahko razlikujejo. Za vsaj slučaj si seznam številk in meril oglej na njihovi strani. Če nisi prepričan/-a, kakšna je tvoja velikost, si lahko izmeriš stopalo. Kako to storiti doma?

1. Stopalo je idealno izmeriti na koncu dneva

2. Naredi obris bosega stopala na list papirja (še bolje je, če obrišeš obe stopali)

3. Izmeri dolžino od pete do najdaljšega prsta

4. Dodaj en centimeter na rezultat in določi, katera številka ti ustreza

měření nohy

Ali je cena pomembna?

Cenejše tekaške superge so lahko še vedno uporabne, ravno tako kot so ti lahko dražje neudobne. Vse je odvisno od tvojih pričakovanj in kaj je tebi pomembno, da nosiš med tekom.

Lahko izbiraš med supergami za 60€ ali manj, vendar je večja ponudba kvalitetnejših superg v cenovnem razredu nad 100€. Če pa se zanimaš za določene znamke in njihove specifične tehnike oblikovanja superg, lahko na trgu najdeš superge nad 150€.

Najbolj priljubljene znamke

Tekaške superge Nike

Tekaške superge adidas

Tekaške superge Salomon

Tekaške superge Asics

Tekaške superge Under Armour

Tekaške superge Mizuno

Tekaške superge ON Running