Kako ugotoviti, kakšno obliko obraza imate

Vaš obraz je najverjetneje ene izmed naslednjih oblik: kvadratna, okrogla, srčasta ali ovalna. Izmerite vaš obraz na štirih mestih. Zapišite si meritve.

1. Od ene ličnice do druge. Merite pod očmi, od najvišjega dela ličnice, čez nos, pa do druge ličnice.

2. Izmerite vašo čeljust. Najdite točko pod ušesom, kjer se čeljust začne in izmerite do nasprotne točke, čez celoten obraz.

3. Izmerite dolžino vašega obraza, od točke kjer se začne vaše lasišče, čez nos, dol do vaše brade.

4. Na koncu izmerite širino vašega obraza na najširšem predelu. To je lahko vaše čelo ali pa predel ličnic.

Primerjajte meritve, medtem pa se glejte v ogledalo in poskusite ugotoviti, če so lastnosti vašega obraza kot so čeljust, brada in čelo, bolj okrogle ali pravokotne.

Če imate približno enako širino in dolžino obraza in obenem manj izrazite robove, je vaš obraz okrogel. Če imate izrazito čeljust ali čelo, je vaš obraz kvadraten.

Ovalna in srčasta oblika obraza sta daljši kot širši. Če pa imate izrazito brado in širše ličnice, imate najverjetneje srčasto obliko obraza.

Okroglim obrazom ustrezajo robovi

Vaš obraz je značilen po manj izrazitih kosteh. Izberite očala, ki optično podaljšajo vaš obraz, kot so bolj kotna očala, lahko pa posežete tudi po pilotskih, oz. tako imenovanih Wayfarer očalih. Izogibajte se očalom okrogle oblike, ki bi samo poudarile obliko vašega obraza.

kulaty oblicej

Kvadratne oblike obrazov si lahko privoščijo okrogle oblike

Če je vaš obraz enake dolžine in širine, vaše čelo, ličnice in čeljust pa približno enake oblike, imate najverjetneje kvadratno obliko obraza. Lahko si privoščite okrogle oblike očal, pa tudi velike okvirje, cat eye ali očala, ki imajo poudarjen zgornji del okvirja (browline). Izogibajte se pravokotnim ali geometrijskim očalom.

hranaty oblicej

Cat eye (mačje oči) očala poudarijo zapeljivost srčastih oblik obrazov

Srčasta oblika obraza je značilna po liniji las, ki je špičasta na vrhu čela, ozki in izraziti bradi, ter bolj izrazitih ličnicah. Očala v obliki mačjih oči ali očala s poudarjenim zgornjim delom okvirjev (browline) vam bodo ustrezale. Če se počutite drzne lahko preizkusite tudi očala v geometrijskih oblikah.

srdcový oblicej

Z ovalnim obrazom lahko izbirate

Če imate ovalno obliko obraza, brez izrazitih robov v predelu čeljusti, ličnic ali čela, vam čestitamo! Najverjetneje vam bo ustrezala večina oblik očal na trgu, vaša izbira je omejena samo na področju domišljije!

ovalny oblicej

Pri domišljiji in želji po eksperimentiranju ni meja

Nekateri trendi seveda ne gredo iz mode. Mačje oči, pilotska očala, ali velika očala so zopet priljubljena. Če bi radi preizkusili nekaj novega, si nadenite okvirje v pastelni ali beli barvi. Barve so lahko različne tudi na lečah, preizkusite npr. svetlo modre, oranžne ali rumene.

Neglede na to, katera očala si izberete je pomebno le, da zaščitite svoje oči. Ne pozabite na vaša očala, vedno jih imejte v vsaki torbi, ki jo redno nosite naokrog, v sončna očala pa se ne bojte investirati.