V tem priročniku boš našla nasvete, ki ti bodo pomagali izbrati ne samo prave številke, teveč tudi kroj modrčka, ki je primeren za tvoj stil in izbiro oblačil.

5 znakov prilegajočega se modrčka

  • Sprednji del modrčka se stika s telesom. Zadnji del modrčka ne leze do lopatic.
  • Kost modrčka se stika s prsnim košem in ga lepo objema.
  • Naramnice ne režejo v kožo, ne drsijo z ramen in niso edina podpora.
  • Prsa zapolnejo košarico in ne kukajo ven na vrhu, spodaj ali pa iz strani košaric.
  • Modrček nepremično stoji na svojem mestu, tudi ko dvigneš roke ali se nagneš naprej.

Kako izmeriti številko modrčka doma

Potrebovala boš merilni trak in ogledalo. Izmeri se v nepodloženem, tankem modrčku (zagotovo ne push-up modrček).

Prvi korak: Izmeri številko obsega

Merilni trak ovij okrog prsnega koša, kjer modrček sedi pod prsi. Izdihni. Merilni trak mora biti tesen, vendar ne preveč tesen ali ohlapen. Zaokroži na najbližjo celo številko.

 

Drugi korak: Izmeri številko košarice

Ovij merilni trak okrog najbolj polnega dela tvojih prsi na nivo bradavičk. Zaokroži na najbližjo celo številko.

Tretji korak: Pošiči svojo številko v tabeli

Kot že vsi vemo, se številke modrčkov razlikujejo med različnimi znamkami. Zaradi pomanjkanja standardizacije, je lahko košarica B pri eni znamki ter košarica C pri drugi. Imaš dve možnosti, da najdeš svojo številko glede na izbrano znamko. Prva možnost je, da uporabiš meritve iz prvega in drugega koraka, ter jih primerjaš s tabelo pri izbrani znamki.

Druga možnosti pa je, da izračunaš svojo številko s sledečo formulo. Recimo, da so meritve tvojega obsega 84cm in košarice 101cm. Pri prvi tabeli lahko zaslediš, da obseg 84cm spada pod številko modrčka 75. Da bi ugotovila številko košarice, moraš odšteti svoj izmerjen obseg od meritve, ki si jo opravila na nivoju bradavičk. Torej, 101 - 84 = 26. V drugi tabeli boš opazila, da 26cm ustreza košarici št. F. Tako si izračunala številko svojega modrčka, ki bi morala biti 75F.

Tabela

Opozorilo: Prosimo, imej v mislih, da se številke lahko razlikujejo od znamke do blagovne zato je najbolj primerno, da se orientiraš po tabeli velikosti od blagovne znamke, kjer nameravaš kupiti modrček.

Vsa oblačila zahtevajo primeren modrček

T-shirt modrček

T-shirt modrčki so oblikovani tako, da niso vidni pod oblačili. Imajo ravne šive, ali pa so brez šivov, da ustvarijo gladko silhueto. Osnova vsake garderobe se začne pri dveh t-shirt modrčkih - en črn in en v kožni barvi, ki naj bo najbolj približna tonu tvoje kože. Tako ti ne bo potrebno skrbeti, saj boš imela pri sebi vedno pravo rešitev.

Nasvet: Za neviden efekt pod belo majico vedno nosi modrček kožne barve. Bel modrček bo viden skozi bela oblačila.

Modrček brez naramnic

Modrček brez naramnic (ali s snemljivimi naramnicami) zagotovo ne sme manjkati v tvoji garderobi. Večino podpore za prsi nudi kost v košarici ter silikonski trak na notranjem delu modrčka. Investiraj v barve, kot sta črna in kožna barva.

Push-up modrčki

Push-up modrčki dvignejo prsi, jih zbližajo in vizualno povečajo. Podprti so s posebnim oblazinjenjem, te blazinice so pa lahko tudi snemljive. Push-up modrček je primeren, če si želiš pokazati bolj polna prsa ter jih izpostaviti, na primer v večerni obleki. Primerni so tudi za tope in obleke z globokim izrezom.

Prikaži več

Nepodloženi  modrčki

Nepodloženi modrčki so zelo udobni. Stopnja podpore je odvisna, ali modrček vsebuje kost ali ne. Načeloma so nepodloženi modrčki brez večje podpore.

Bralette modrčki, ki so nepodloženi in brez kosti, so postali zelo popularni. Najbolj jih obožujemo v romantični čipkasti obliki, najdeš pa lahko tudi bombažne, svilene ali pa iz ostalih prijetnih materialov. Poudarijo naravno obliko prsi. Nosiš jih lahko tako, da kombiniraš črn čipkast bralette modrček s črno prozorno ali na pol odprto srajco. Bombažne bralette modrčke pa lahko nosiš za vsakadnje udobje ali potovanje. Za take primere imamo najraje ikonične Calvin Klein modrčke.

Prikaži več

Balkonet modrčki

Balconette modrčki so idealni za manjše in srednje velike prsi. Ta modrček da veliko podpore, ima raven kroj na vrhu, ki poudari zgornjo linijo prsi. Naramnice so postavljene bolj ob robu modrčka, zato da je prsni koš bolj odprt. Največkrat imajo snemljive naramnice, tako da so najbolj primerni za obleke in tope brez naramnic ali z globjim izrezom.

Prikaži več

Športni modrčki

Dober športni modrček minimalizira premikanje prsi med fizičnimi aktivnostmi. Izbiraš lahko med različnimi nivoji podpore glede na zahtevnost športne aktivnosti. Na primer modrček z več podpore je bolj primeren za tek, medtem ko je modrček z manj podpore idealen za aktivnosti nižje intenzitete, kot je joga.

Prikaži več

Zanimivost: ali si vedela, da ima številka tvojega modrčka tudi svoje t.i. “sestrske številke”?

V primeru, da si našla modrček, ki se tiskoraj popolnoma prilega, vendar čutiš, da bi se lahko prilegal še bolje, si pomeri modrček v sestrski številki. Sestrske številke so nadomestne številke tvojemu trenutnemu modrčku, kjer velikost košarice ostane ista, čeprav se številke obsega in in črka košarice menjajo. Da bi našla sestrsko številko, moraš trenutne številke premakniti za eno v vsako smer (nasprotno).

Primer:

Potrebuješ manjši modrček: Če je tvoja trenutna številka modrčka 75C, lahko pomeriš številko 70D, ki ima manjši obseg in večjo košarico.

Potrebuješ večji modrček: Če je tvoja trenutna številka modrčka 75C, lahko pomeriš 80B, ki ima večji obseg in manjšo košarico.

Ali lahko opereš modrček v pralnem stroju?

Da bi svojemu modrčku lahko zagotovila daljšo življenjsko dobo, moraš zanj dobro skrbeti. Ročno pranje z nežnim detergentom po treh ali štirih nošenjih je ključno. Če pa se ti kakšen dan nič ne ljubi in si želiš oprati modrček v pralnem stroju z ostalim umazanim perilom, ga pred pranjem zapni in vstavi v mrežo za modrčke. Imej v mislih, da se lahko oblika modrčka poškoduje zaradi pritiska med pranjem. Odsvetuje se, da se modrčke suši v sušilnem stroju. Najbolje je, da jih pustiš, da se posušijo na zraku. Uporabljaj in menjaj več modrčkov, saj če vedno nosiš enega in istega ter ga takoj po pranju spet nadaneš, se bo le ta raztegnil in izgubil vso podporo. Če imaš več modrčkov in jih izmenično uporabljaš, boš tako podaljšala njihovo življensko dobo.