Kapsulna garderoba (ang. capsule wardrobe) bi lahko poenostavljeno poimenovali “minimalistična garderoba”. Izraz je leta 1970 predstavila Susie Faux, lastnica modnega butika Wardrobe v Londonu. Idealno naj bi garderoba vsebovala 37 kosov, ki se lahko med sabo kombinirajo. Ta seznam vsebuje vsa oblačila, obutev in dodatke.

Koristi kapsulne garderobe

  • V pravih oblačilih se boš počutila udobno in samozavestno tekom celega dneva.
  • Zjutraj boš prihranila ogromno časa, saj ne boš morala razmišljati, ali se določeni kosi podajo skupaj ali ne.
  • Tvoja garderoba bo popolnoma univerzalna, tako da boš imela nešteto originalnih kombinacij.

Osnovni elementi kapsulne garderobe

Brezčasna jakna ali plašč

Idealna izbira je trenč plašč, denim ali pa usnjena jakna. Te kose lahko nosiš od pomladi do jeseni, odlično pa se podajo k formalnim in casual outfitom. Za zimo pa si izberi dolg prešit ali pa kratek volnen plašč.

Prikaži več

Kvalitetna bela srajca

Bele srajce niso samo za v pisarno. Poleti jo lahko nosiš odpeto preko crop topa, ali pa v oversize velikosti s športnimi hlačami. Izberi si srajco v nevrtalnih barvah kot npr. bela, črna, mornarsko modra, bež ali pa rjava, saj jo boš tako lažje kombinirala z ostalimi oblačili.

Bombažna kratka majica

Osnova naj bo tudi siva, bež, črna ali pa bela majica z modrimi črtami. Izberi hipoalergenske materiale ki dihajo, kot so organski bombaž, lan ali pa mešanica obeh.

Univerzalna jakna ali blazer

Črn blazer lahko pozimi nosiš preko pulija, poleti pa ga lahko oblečeš preko obleke. Če ti črna barva ne odgovarja, si raje izberi karirastega v rjavih in bež tonih.

Prikaži več

Kavbojke ki se odlično prilegajo

Izberi kavbojke kroja, ki ti je najbolj všeč - ozek, širok, raven ali pa na zvonec. Zelo je pomembno, da se ti popolnoma prilegajo. Osnova je modra, črna ali siva.

Prikaži več

Hlače iz blaga

Še en univerzalen kos ki ga lahko nosiš v pisarni, za na razgovor ali pa na izpit, so klasične črne hlače. Zgoraj si lahko oblečeš dobesedno karkoli vse od enobarvnih topov pa do vzorčastih bluz.

Več kot le mala črna oblekica

Mala črna oblekica ti zagotovo ne sme manjkati v kapsulni garderobi, saj je lahko v kombinaciji s salonarji in večerno torbico odlična izbira za formalne dogodke. Za vsakdan ali pa kavo s prijateljicami pa jo lahko kombiniraš s supergami in denim jakno. Kroj in dolžino si izberi po želji.

Usnjeni gležnjarji

Usnjeni gležnjarji niso odlična izbira le za zimo, temveč tudi za jesen in pomlad.

Prikaži več

Salonarji

Dogodki kot so poroke, plesi ali pa formalne zabave zahtevajo visoke pete. Omisli si klasične črne, bež ali pa bordo salonarje. Za usnjene salonarje se osredotoči na primerno vzdrževanje.

Topel pleten pulover

Dolg in mehek kadrigan te bo grel pozimi in nadomestil tvojo jakno spomladi. Bodi pozorna na izbiro materialov - izberi volno, ki diha.

Udobne superge

Sezi po belih supergah, saj so brezčasna klasika, ki ne bo šla iz mode.

Prikaži več

Dodatki: torbica, šal, pokrivalo, očala

Vsaka garderoba mora imeti dodatke, ki bodo dopolnili tvoj outfit do popolnosti. Kar se tiče torbice, ti ne smeta manjkati klasična pisemska torbica in torba za vsak dan.

Kako sestaviti kapsulno garderobo

Oglej si svojo trenutno garderobo

Najlepša stvar kapsulne garderobe je ta, da veš točno kaj boš v njej našla. Preglej vse kose v omari in se poslovi od oblačil, ki jih nikoli ne nosiš. Ne meči oblačil stran, raje jih podari prijateljem ali pa ljudem v stiski.

Odpravi se po nakupih

Sedaj veš, kakšna oblačila imaš in kaj potrebuješ za popolno kapsulno garderobo. Ostalo boš nakupila. Dodaj vse česar si želiš v nakupovalni seznam želja, da boš imela vse izdelke zbrane na enem mestu.

Izberi nevtralne barve

Bela, siva, črna, bež, kaki ali pa rjava oblikujejo osnovno barvno paleto vsake kapsulne garderobe. Te barve ne gredo nikoli iz stila. Če še vedno želiš obdržati svojo najljubšo lila ali pa kakršnokoli drugo pastelno barvo, si raje omisli kos ali dva. To je tvoja garderoba in pravila postavljaš ti.

Investira v kvalitetne kose

Oblačila iz tvoje kapsulne garderobe boš nosila pogosto, zato se izplača vložiti v kvalitetnejše kose. Osredotoči se na kakovostne materiale, kot so bombaž, lan, svila, kašmir, usnje ali pa alpaka. Materiale smo ti podrobno predstavili v priročniku za materiale. Navsezadnje te bo nakup dražjih in kvalitetnejših kosov prišel manj, kot bolj pogosti nakupi cenejših kosov.