V omari ne smejo manjkati bele superge. Ujemajo se praktično z vsakim kosom garderobe, tudi z elegantnimi hlačami, vendar samo pod enim pogojem - popolna čistoča. Obdržati čisto belo barvo pa ni tako težko, kot se ti zdi.

Usnjene superge se očisti zelo enostavno

Usnje ne vpija toliko vode kot drugi materiali, zato se usnjene superge relativno enostavno očisti. Vse kar potrebujemo je čistilna gobica, bombažna krpa, voda in milo.

Čistilno gobico pomoči v vodo z milom in z nežnimi krožnimi gibi očisti superge. Ko prekriješ celotno površino, jih nekaj minut pusti stati, nato pa jih otri z bombažno krpo. Počakaj, da se superge popolnoma posušijo do konca.

Stara zobna ščetka, belilna pasta, Cif ali pa soda bikarbona so odlični za čiščenje gumijastega roba in podplata. Nežno jih navlaži in zdrgni robove, dokler vsa umazanije na izgine.

Prikaži več

Platnene superge peri na največ 30°C

Platnene superge se lahko očisti tudi z domačo mešanico. Potrebuješ pralni prašek, sodo bikarbono ali milo, vodo in zobno ščetko. Pripravi nežno raztopino ter jo nanesi na superge s krožnimi gibi. Pusti nekaj časa, da se raztopina vpije v superge, nato pa jih speri z mlačno vodo. 

Če se odločiš oprati platnene superge v pralnem stroju, naj temperatura pranja ne presega 30°C. Da se superge ne bi poškodovale med pranjem, jih daj v mehko pralno vrečko ali pa jih zavij v brisačo.

Prikaži več

Superge iz semiša se morajo najprej posušiti

Za čiščenje superg iz semiša moraš najprej začeti s posebno krtačo za semiš, s katero prekrtačiš celotno površino in tako odstraniš umazanijo. Naslednji korak je čiščenje z vlažno krpo. Če so superge še vedno umazane jih je potrebno očistiti s posebnim čistilnim produktom za semiš.

Prikaži več

Kako očistimo vezalke?

Kadar čistimo superge, ne smemo pozabiti na vezalke! Lahko jih namakamo v vodi z milom (ali pa sodo bikarbono), ali pa jih operemo v pralnem stroju. V tem primeru jih ne pozabi dati v posebno pralno vrečko za občutljivo perilo.

Česa ne smemo pozabiti?

1. Takoj ko kupiš superge, jih zaščiti z vodoodopornim sprejem. To lahko narediš tudi po čiščenju superg. Tako bodo superge zaščitene in izgledale kot nove dlje časa.

2. Bele superge suši v senci, shranjuj pa jih v škatli ali omari. Če jih sušiš na soncu, lahko porumenijo.

3. Superge ne spadajo v pralni stroj. Pranje skrajša življenjsko dobo materiala in lahko na površini povzroči manjše razpoke.

4. Če uporabljaš krtačo za čiščenje, z njo ne pritiskaj na superge, saj lahko tako poškoduješ material.

5. Redno se drži čiščenja superg. Ne čakaj, da postanejo črne od umazanije, saj jih potem težje vrneš v prvotno stanje.

6. Če stopiš v umazanijo na poti do pomembnega sestanka, so mokri robčki lahko zelo priročni za hitro in efektivno čiščenje superg, zato jih je vredno imeti vedno pri sebi.