Black-Tie

Preden začnemo razpravljati o različnih vrstah dress code, ne smemo pozabiti omeniti enega pomembnega pravila. Na vsaki poroki mora biti v beli barvi samo nevesta. Zato pri izbiri obleke poskrbi, da to barvo preskočiš. Tako se boš izognila določenemu faux pas. Ena od vrst formalnih oblačil je “black tie”, kar običajno označuje formalni večerni dogodek. Ženske morajo nositi obleko do tal, ki ne razkriva gležnjev, iz razkošnih tkanin, kot sta svila in organza. Če se zdi, da je poroka manj formalna, je lahko sprejemljiva tudi prefinjena koktejl obleka vendar se o tem najprej posvetuj z nevesto. Poleg tega lahko ženske nosijo elegantne hlačne kostime, če jim to na njihovo postavo bolj ustreza.

Prikaži več

Za moške so smokingi obvezni. Priporočljivi so tudi črn metuljček, črn telovnik ali suknjič in lakasti čevlji. Za poletne poroke sta lepa in sprejemljiva izbira tudi beli suknjič in črne smoking hlače.

Cocktail

Koktajl obleka je korak k polformalno (ki jo bomo predstavili v nadaljevanju) in je izjemno priljubljena izbira na poročnem področju. Je ravnovesje med elegantnim in casual videzom. Namesto obleke do tal raje izberi midi ali koktajl obleko. In čeprav smokingi niso več možnost izbire, morajo moški nositi obleko in kravato, ne glede na kraj poroke.

Prikaži več

Semi-Formal

Pri oblačenju za polformalno ali casual posveti pozornost na to, kdaj bo potekala slovesnost. Za večerne dogodke so priporočljive temnejše in bolj formalne barve, medtem ko se svetle barve in zračne tkanine najbolje obnesejo pri dnevnih dogodkih. Ženske lahko nosijo obleke pod koleni, z naramnicami, elegantno krilo in top ali eleganten kombinezon (s salonarji, sandali s peto ali formalnimi ravnimi čevlji).

Prikaži več

Moški naj izberejo srajco in hlače, pri čemer lahko nosijo kravato. "Semi-formal" outfit ti omogoča prilagodljivost glede udobja, vendar ne smeš biti oblečen preveč casual.

Casual

Casual outfit običajno pomeni, da poroka poteka na prostem ali na plaži, kar pomeni, da je dogodek veliko bolj sproščen. Vendar pa kavbojke, kratke hlače, majice, topi, japonke in superge niso primerni, razen če tako določi poročni par. Ženske lahko nosijo poletno obleko ali mini obleko s cvetličnim vzorcem, s salonarji ali elegantnimi sandali. Moški naj oblečejo elegantne hlače ali khaki hlače v kombinaciji s srajco, lahko pa si omislijo tudi kravato ali športni suknjič.

Dress code na poroki in morju

Ker so tropske poroke običajno vlažne in vroče, moraš paziti na to, kaj boš nosila, in se odloči za lahke tkanine in zračne kroje. Poleg tega se vedno odloči za bolj oblečen videz, in če dvomiš, ali je tvoj videz primeren, se posvetuj z nevesto.

Prikaži več


Tako kot pri casual poroki naj ženske izberejo bombažne poletne obleke in elegantne sandale s peto ali salonarje. Če poroka poteka zunaj in je vreme zelo vroče, lahko videz dopolniš s slamnikom. Za moški outfit je v tropih primerna svetla srajca s kratkimi rokavi. Primer so lahko "mehiške poročne srajce", ki imajo kratke rokave z zapenjanjem na gumbe, običajno okrašene kvadratne žepe in s kakšno vezenino.